El meu nom és René Barbier (quarta generació !!!). Vaig començar en el món del vi a Clos Mogador l’any 1992, de la mà del meu pare. L’altre René Barbier. El de la barba.

M’he dedicat al vi durant més de 20 anys. Els 10 primers anys em vaig centrar en el treball de celler, i allà dins, vaig adonar-me que per avançar  havia de sortir a treballar la terra…

L’any 2001 vaig tenir l’oportunitat de comprar una petita parcel·la de vinya vella de coster, Els Bellvisos, abandonada, fascinant, emplaçada enmig d’un alzinar costerut, espectacular… un racó on podria aprendre de viticultura.

Fou en el mateix moment en què va entrar a la meva vida l’altra gran influència, la Sara Pérez.

I juntament amb ella vam recuperar aquesta vinya, racó irreductible on podiem plantejar un vi en equilibri amb l’entorn i un projecte on les necessitats d’intervenció estiguessin d’acord amb la nostra filosofia de vida: un projecte ecològic i sostenible on poguéssim tancar el el cercle de la vida.

Aquest racó fascinant anomenat Bellvisos (Bella Vista), és un coster de forta pendent que per l’estructura laminar i estellada de la llicorella fa impossible la construcció de murs de pedra. Fou abandonada 40 anys enrere, abans de l’arribada de l’ús dels herbicides i pesticides de síntesi. I no té veïns degut a les fortes pendents que l’envolten: ni el més valents hi plantaren mai vinya!!!

Així que manté intacte un equilibri amb l’entorn des de fa molt de temps…

I això és que volem resguardar, transmetre i explicar a través del vi..

Aquesta part dels Bellvisos, la part que està encarada al nord, ens permet recollir la frescor de l’aubaga i la calidesa del sol del matí.

Una jove plantació de  garnatxa i monastrell (varietat molt estranya al Priorat) que ens permet treballar de forma natural tant un vi negre com un vi rosat de gran complexitat.

Fa deu anys que vam repodar i recuperar el vinyar abandonat de Bellvisos, i des de l’inici vaig tenir ben clar que volia mantenir l’equilibri que la parcel·la respirava.

A diferència de la generació anterior (la dels nostres pares René Barbier i Josep Lluís Pérez) m’enfrontava a una terra que no havia estat mai roturada per fer-ne bancals.

I en aquell moment ho veia positiu, però al llarg d’aquests 10 anys, el treball en coster ens ha enfrontat de cara amb els tres grans perills de la conservació d’un sòl fèrtil: l’erosió, la baixa biodiversitat dins la parcel·la i la pèrdua d’estructura del sòl…

Com ens n‘hem sortit? Doncs alternem la llaura amb mula i l’enherbat, apliquem maceracions i decoccions d’herbes i sèrum de llet i ens hi passegem constantment…

Treballem per mantenir un equilibri entre la frescor de la parcel·la i la profunditat i tipicitat prioratines (que és allò que fa únics els nostres vins).

El moment de la verema ve regit pel paladar i la intuïció…. seguint un criteri molt personal. I cultivem peus de cuba per a cada vi, per reproduir, a la parcel·la mateix, els llevat salvatges que ens conduiran una fermentació alcohòlica natural, amb els aromes propis i diferenciadors de cada anyada…

Partida del Pedrer

Aquest és un vi de Garnatxa negra provinent de la nova plantació de la parcel·la, orientada a nord. És un vi natural. Sense additius de cap mena. Pur.

Pedrer recull la frescor de l’aubaga i la calidesa del sol de matí. Prové en part de raïms sencers, no xafats, que confereixen la fruita més pura, i la resta de raïm, xafada i llargament macerada confereix la profunditat tant típica dels vins de priorat. La criança en gerres de ceràmica manté la puresa de l’expressió.

Partida Pedrer Rosat

És un vi Mediterrani de guarda, natural i, a més a més, rosat. És un vi arriscat, particular, gens convencional però molt excitant. Després d’alguns anys fent negre a la parcel·la del Pedrer hem volgut expressar aquest lloc d’una forma diferent.

A la partida Pedrer comptàvem amb garnatxa i monastrell, una varietat no autoritzada i, per tant, molt estranya en el Priorat. En el nostre cas, una varietat interessant per poder baixar el grau de la garnatxa però difícil d’encaixar en el vi negre. Ara però, gràcies a aquesta varietat, aconseguim un rosat equilibrat i complexe.

Partida Bellvisos Blanc

Flanquejant per dalt i per baix, la parcel·la de Bellvisos es troba resguardada per ceps vells de Garnatxa blanca i Macabeu: el Bellvisos Blanc.

Vi de guarda, profund i complex (a l’estil dels grans vins negres de Priorat), mediterrani, macerat amb pells i criat llargament en una bóta de 600 litres… et transporta de la part alta de la parcel·la amb el fonoll i l’anís a la part baixa, més argilosa i profunda, estructurada… És un petit viatge descendent i ascendent per una orografia accidentada, única…

Partida Bellvisos

Quan vam recuperar el coster, pensàvem que teníem una parcel·la de carinyena…. i la gran sorpresa va ser trobar un 40% de Garnatxa peluda…!!! Més prematura que la carinyena i d’expressió més fresca, és la peça que ens faltava per transmetre l’equilibri de Bellvisos.

Un vi vertiginós, de llarga maceració que necessita de la fusta i del repòs en botella per renéixer fi, voluptuós, fresc i contundent… ancorat a una llicorella que l’ha modelat…